De afgelopen 15 maanden hebben Roessingh Research and Development, BLEUCOMPANION en Roessingh, centrum voor Revalidatie samengewerkt in het SCOTTY project om te onderzoeken wat de toegevoegde van sociale robots in de revalidatiezorg kan zijn.

De rollen en functionaliteiten van de PEPPER robot voor de revalidatie zorg

Het SCOTTY project, gesubsidieerd door DIH-HERO, startte in maart 2021 met de definiëren van de functionaliteiten van de PEPPER robot voor de revalidatiezorg. De PEPPER robot is de sociale robot van Softbank Robotics. Robot PEPPER is ontworpen om te communiceren met mensen en heeft oog voor de emotie van mensen. Tijdens twee co-creatie sessie zijn we samen met zorgprofessionals gekomen tot vier rollen voor de PEPPER robot. PEPPER als assistent van de verpleegkundige, als ondersteuner van de fysiotherapeut, als gastheer en als metgezel.

Sociale robots en de revalidatiezorg

Acceptatie van de Pepper Robot in de revalidatie zorg

Nadat alle content voor deze rollen beschikbaar was is BLEUCOMPANION (technische partner in het project)  in de zomer van 2021 gestart met programmeren van de PEPPER robot. Eind 2021 was het eindelijk zo ver en kon er bij RRD gestart worden met eerste gebuikerstesten met technische experts, zorgprofessionals en patiënten. Deze eerste testen waren vooral nodig om alle bruikbaarheidsproblemen op te sporen en gaven ook veel inzicht in de interactie tussen mens en robot. De verwachtingen rondom de sociale robot waren erg hoog, maar ook kritisch. Om meer inzicht te krijgen in de acceptatie van een sociale robot in de revalidatie zorg is in het voorjaar van 2022 gestart met een acceptatiestudie bij Roessingh, centrum voor revalidatie onder 10 zorgprofessionals en 6 patiënten. Uit deze acceptatie testen kwam naar voren dat de functionaliteiten van de PEPPER robot niet voldoende zijn om nu een rol te kunnen spelen op een klinische afdeling. De zorgprofessionals en patiënten zagen zeker ook positieve punten, zoals het vriendelijk uiterlijk van de robot.

Een alternatieve rol: De Pepper robot in de wachtkamer

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheid van de PEPPER robot in de wachtkamer is in de laatste maand van het project een flashmob studie uitgevoerd. In deze studie hebben wij 23 wachtende cliënten gevraagd om een gesprek te voeren met de robot en samen een vragenlijst in te vullen. Een rol in een statische setting, zoals als een wachtkamer lijkt beter te passen bij de PEPPER robot.

Wat is de maatschappelijke waarde van de PEPPER robot?  

Doormiddel van de Social Return on Investment (SROI) Methode is er een maatschappelijke business case voor de PEPPER robot opgesteld. Uit deze analyses blijkt dat dat maatschappelijk waarde van de PEPPER robot nu nog erg laag is en dat maatschappelijke business case alleen positief kan worden wanneer:

  • De rollen en functionaliteiten van de robot uitgebreid worden
  • Er meer patiënten gebruik kunnen maken van de robot
  • De aanschaf- en gebruikskosten van de robot lager zijn

Om de uitkomsten van het SCOTTY project te kunnen delen met anderen is een animatie gemaakt van de weg die de PEPPER robot binnen het project heeft afgelegd. Deze animatie van ruim 10 minuten geeft een goed overzicht van alle project activiteiten en resultaten: https://youtu.be/pTcftwoA_T8

In de juni editie van Robot Magazine is er aandacht voor het SCOTTY project. Voor een artikel zijn onderzoekers Marian Hurmuz en Stephanie Jansen-Kosterink interviewt.

Klik hier om het artikel te lezen.

Meer weten?

Hebben sociale robots en de toepassing hiervan in de zorg uw interesse gewerkt en wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Sr. onderzoeker Stephanie Jansen – Kosterink (s.jansen@rrd.nl  -  0880 875 717).