Groeistimulans voor medische technologie door investeringen in clusterorganisatie
Met de aftrap van MedTech Twente 2030 is een belangrijke vervolgstap gezet naar verdere groei en internationalisering van het Twentse cluster in medische technologie. Het project richt zich op een groeiend en krachtig bedrijvencluster in de regio en versterkt het ecosysteem op drie onderdelen: communitybuilding voor kennisdeling en samenwerking binnen de regio, samenwerking met andere Europese clusters en internationale profilering en positionering. Ook vormt het plan een katalysator voor de totstandkoming van meerdere actie-agenda’s, om Twente in 2030 in de top van Europese medtech regio’s te krijgen. De kick-off van MedTech Twente 2030 vond plaats tijdens de MedTech Business Day, onderdeel van de eerste MedTech Twente Week. In aanwezigheid van clusterpartners, ondernemers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven lichtten bestuurders van Provincie Overijssel, Gemeente Enschede en de Twente Board toe waarom zij investeren in het cluster. Ook enkele medtech-bedrijven vertelden over hun ontwikkelingen en hoe belangrijk een sterke samenwerking in en profilering van de regio op MedTech is.Investering in ecosysteem resulteert in een groeiende internationale positie van MedTech Twente
Eddy van Hijum, gedeputeerde Provincie Overijssel: “Samen investeren we in de groei van medtech-bedrijven in de regio. Na de eerdere honoreringen van specifieke medtech-projecten, volgt nu deze versterking van de onderlinge samenwerking binnen het MedTech Cluster en de externe profilering. Dit gaat helpen om het cluster als geheel en specifieke bedrijven vooruit te helpen, resulterend in positieve effecten op welzijn en welvaart in de regio.
Jeroen Diepemaat, wethouder economie van de gemeente Enschede bevestigt die prognose, en ziet de bedrijvigheid hard groeien in Twente, ook op Kennispark Twente. “Op verschillende plekken bouwen en vestigen medtech-bedrijven zich op de innovatiecampus en maken ze hun ambities waar. Ik ben trots dat we al deze ontwikkelingen kunnen ondersteunen met een krachtige clusterorganisatie.”
Victor Jan Leurs vult aan. “Voor optimaal Bruto Twents Geluk is gezondheid van inwoners een heel belangrijk onderdeel. De toekomstige zorg staat zwaar onder druk en medische technologie is één van de oplossingen om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Onze regio en bedrijven behoren tot de landelijke top en kunnen daar op de lange termijn een grote rol in spelen.”
Drijvende krachten achter het regionale cluster zijn Oost NL, University of Twente, Hogeschool Saxion, World Trade Center Twente, Roessingh Research and Development, Health Valley, Kennispark Twente, Twente Board en Novel-T. “Medio 2020 boden we namens de verschillende stakeholders Mona Keijzer, toenmalig staatssecretaris EZK, een eerste actieagenda met gerichte investeringsvoorstellen aan voor het regionale MedTech cluster. Het is fantastisch om de tractie sindsdien te zien, gerealiseerd vanuit een samenwerking tussen ondernemers, overheden en kennisinstellingen en gericht op groeiende bedrijven. Ik kijk uit naar de volgende fase!” aldus Jaap Beernink, CEO Novel-T.
MedTech Twente Week
Van 2 t/m 4 november 2022 vond de eerste editie van de MedTech Twente Week plaats. Het succes van het TechMed Event is uitgebouwd tot een breed meerdaags programma voor onder meer onderzoekers, corporates, startups, medici, studenten en investeerders. Er is volop aandacht voor medisch technologisch onderzoek, het naar de markt brengen en implementeren van MedTech innovaties, het versnellen van MedTech business en het leggen van nieuwe verbindingen. Samen versterken we onze toekomstige gezondheidszorg met medische technologie.