Achtergrond

Na een CVA (herseninfarct of – bloeding) ondervinden veel patiënten problemen met het lopen. Struikelen en zwikken zijn veel voorkomende loopproblemen die een verhoogd valrisico geven. Een 3D gangbeeldanalyse is een gangbaar en regelmatig ingezet diagnostisch instrument binnen de revalidatie om de oorzaak van het struikelen en zwikken te achterhalen om zo een gerichte behandeling aan de patiënt te geven (zoals operatieve ingrepen of spasticiteitsbehandeling). Het nadeel van een 3D analyse is dat het tijdrovend is in uitvoering en analyse (voor patiënt en uitvoerder), gebonden bent aan een beweeglab en veelal alleen het recht uit lopen meet. Commerciële ambulante sensoren (Movella) zouden een oplossing kunnen zijn. Momenteel worden deze ingezet bij gezonde mensen en bij sporters. Met deze studie willen we onderzoeken of deze IMU’s ook al geschikt zijn voor patiënten met complexe neurologische loopproblemen na een CVA.

Doel onderzoek

Tijdens de studie wordt onderzocht of een bewegingsanalyse met de IMU’s van Movella vergelijkbare uitkomst geeft op kinematica, temporele en spatiele aspecten als de VICON data bij CVA-patiënten met een stiff knee gait of een equinovarus. Patiënten zijn in behandeling van Revalidatie Centrum Roessingh in Enschede. De bewegingsanalyses worden uitgevoerd bij CVA-patiënten waar een klinische gangbeeldanalyse is aangevraagd als onderdeel van het revalidatietraject.

Opdracht

Voor de studie zijn wij op zoek naar een student bewegingswetenschappen die voor langere tijd (masterstage) beschikbaar is. De data richt zicht op de gangbeeldanalyse bij een stiff knee gait na een CVA. De dataverzameling voor dit project is momenteel al bezig. Na het inlezen in de literatuur wordt verwacht dat je mee werkt aan het definiëren en detecteren van specifieke klinische gerichte uitkomstmaten bij CVA-patiënten met een stiff knee gait gemeten met verschillende motion capture systemen (marker-based vs. intertial sensor) en het (co)-ontwikkelen van analyse software in Python.

De opdracht omvat de volgende aspecten:

  • Literatuurstudie;
  • (Co)ontwikkelen analyse software programma in Python;            
  • Analyse klinisch gerichte uitkomstmaten stiff knee gait (kinematica en temporele/spatiele aspecten) met analyse software programma;
  • Verslag/concept artikel schrijven.
Roessingh Research & Development

De opdracht wordt uitgevoerd op het Roessingh Research & Development (RRD) in Enschede, één van de grootste wetenschappelijke onderzoekscentra op het gebied van revalidatie. Het RRD richt zich in het wetenschappelijk onderzoek op de onderwerpen revalidatie, sport en gezondheidsmanagement. In samenwerking met Revalidatiecentrum Het Roessingh en de Universiteit Twente wordt bijgedragen aan het implementeren van nieuwe kennis, innovaties en producten in de dagelijkse klinische praktijk. Deze studie heeft een sterke samenwerking met het Roessingh Diagnostisch Centrum voor Loopstoornissen

Reactie

Voor meer informatie en vragen kan contact op worden genomen met Mevr. R. Huurneman of Dhr. L. Schaake; r.huurneman@roessingh.nl; l.schaake@rrd.nl; 088-0875711.

Picture1