Achtergrond

Na een CVA (herseninfarct – of bloeding) ondervinden veel patiënten problemen met het lopen. Zwikken door een equinovarus (kanteling) van de voet is een veel voorkomend loopprobleem. Hierdoor kunnen patiënten niet of moeilijk of blote voeten lopen en ontstaat een verhoogd valrisico. Een 3D gangbeeldanalyse is een gangbaar diagnostisch instrument binnen de revalidatie om de oorzaak van het zwikken te achterhalen om zo een gerichte behandeling te geven (bijv. operatieve correctie van de voet). Met het standaard Plug-in Gait model van VICON kan de equinovarus in de voet en bewegingen tussen de verschillende segmenten van de voet niet worden geobjectiveerd. Er zijn door de tijd verschillende multi-segmentale voetmodellen ontwikkeld die gedetailleerd de kinematica in de verschillende segmenten van de voet weergeven om klinische besluitvorming te ondersteunen. Het nadeel van deze voetmodellen is dat ze tijdrovend zijn in de voorbereiding van de patiënt en nadien tijdrovend in data analyse voor de behandelaar. Hierdoor wordt een multi-segmentaal voetmodel nauwelijks gebruikt in de klinische gangbeeldanalyse. Het ontwikkelen van een nieuw en simpeler voetmodel voor het identificeren van de voetproblemen tussen voorvoet en achtervoet zou een uitkomst kunnen bieden bij patiënten met een equinovarus na beroerte (CVA) om klinische besluitvorming te ondersteunen en effecten van de interventie te evalueren.

Doel onderzoek

Validatie van het “simplified footmodel” bij CVA-patiënten met een equinovarus.

Opdracht

Wij zijn op zoek naar een student die geïnteresseerd is in de data-analyse en -vergelijking van verschillende 3D-voetmodellen gericht op klinisch relevante uitkomstmaten. De dataverzameling van het lopen met verschillende 3D voetmodellen bij CVA-patiënten met equinovarus pre/post chirurgische interventie heeft al plaatsgevonden.

De opdracht omvat de volgende aspecten:

  • Literatuurstudie naar verschillende voetmodellen (Ghent, Heidelberg en Oxford).
  • Validatiestudie door analyse van klinisch gerichte uitkomstmaten gericht op equinovarus (kinematica en temporele/spatiele aspecten) en het simplified footmodel te vergelijken met 1 of meerdere segmentale voetmodellen bij CVA-patiënten. De te analyseren data is reeds verzameld.
  • Verslag schrijven.
Roessingh Research & development

De opdracht wordt uitgevoerd op het Roessingh Research & Development (RRD) in Enschede, één van de grootste wetenschappelijke onderzoekscentra op het gebied van revalidatie. Het RRD richt zich in het wetenschappelijk onderzoek op de onderwerpen revalidatie, sport en gezondheidsmanagement. In samenwerking met Revalidatiecentrum Het Roessingh en de Universiteit Twente wordt bijgedragen aan het implementeren van nieuwe kennis, innovaties en producten in de dagelijkse klinische praktijk. Deze studie heeft een sterke samenwerking met het Roessingh Diagnostisch Centrum voor Loopstoornissen

Reactie

Voor meer informatie en vragen kan contact op worden genomen met Dhr. L. Schaake of Mevr. R. Huurneman l.schaake@rrd.nl; r.huurneman@roessingh.nl; 088-0875711.